Jump to content

Draft:ORAS

From Wikipedia, the free encyclopedia

De studentenorganisatie ORAS (Organisatie RAtionele Studenten) is een studentenraadspartij (1973-nu) in van de Technische Universtiteit Delft en een vereniging in Delft. De studentenorganisatie wil opkomen voor de student die meer wilt dan alleen studeren.

Geschiedenis[edit]

Begin jaren zestig van de vorige eeuw hadden de studenten geen enkele invloed op de besluitvorming binnen het hoger onderwijs. Bestuurders en docenten konden op hun eigen houtje bepalen hoe het onderwijs en organisatie binnen de universiteit vormgegeven werd.

Naarmate de jaren zeventig naderde kwamen er steeds meer studenten in opstand en wilde meer inspraak voor studenten in het hoger onderwijs, met als kopstuk de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam in 1969[1].

Bij deze bezetting, met als doel meer inspraak te creëren voor studenten in het reilen en zijlen van het hoger onderwijs, waren ruim 700 studenten betrokken en was er uiteindelijk een hardhandige inval van de politie nodig om de studenten te ontruimen. Vijf dagen lang werd het gebouw door de politie afgegrendeld met de hoop dat studenten het gebouw van honger en dorst zouden verlaten, maar dat was tevergeefs. De studenten maakten een luchtbrug tussen de naastgelegen UB en het Maagdenhuis en op die manier werd er voldoende voedsel naar binnen geloodst.

Uiteindelijk maakte de politie om 9 uur ’s ochtends, op 21 mei 1969 een einde aan de bezetting, maar de boodschap was allang duidelijk: Studenten willen inspraak in het beleid binnen het hoger onderwijs. En deze boodschap werd gehoord. Een jaar later werd studenteninspraak op het beleid in het hoger onderwijs wettelijk vastgelegd in de WUB(Wet op de universitaire bestuurshervorming)[2].

Geschiedenis (S)CG[edit]

ORAS(Organisatie RAtionele Studenten) heette in haar begin jaren anders, namelijk Studenten Centrum Groep (SCG). SCG is ontstaan vanuit de CG (Centrum Groep) als tegenhanger van de Afdeling Actie Groepen AAG en is opgericht op 15 september 1973. In 1975 werd de CG hernoemd naar SCG. In die tijd gold de WUB. De bestuursstructuur met deze wet was als volgt:

  • ·       De Universiteitsraad (tot 1986 Hogeschoolraad) welke bestond uit 1/3 studenten, 1/3 wetenschappelijk personeel en 1/3 ondersteunend personeel.
  • ·      Het College van Bestuur (CvB) voerde de besluiten van de Universiteitsraad uit.

Omdat dit systeem als inefficiënt en log gezien werd, kreeg het CvB in de loop van de jaren door verscheidene aanpassingen in de WUB steeds meer macht. Dit zorgde echter voor veel onvrede tussen de Universiteitsraad en het CvB en tussen de verschillende Universiteitsraadfracties onderling. Onvrede die in de loop van de jaren wel weer bij zou trekken.

Geschiedenis ORAS[edit]

In 1989 bleek dat de SCG steeds meer stemmen aan het verliezen was. SCG had nog maar krap vier zetels en was erg veel met zich zelf als partij bezig. Promotie, opvolging, campagne etc. koste zo veel tijd dat er van het raadswerk nog maar weinig terecht kwam. Een interim bestuur onder leiding van Ludo Bergkamp ging kijken wat er met de SCG moest gebeuren. Er werd een bestuur ingesteld dat zich bezig ging houden met de gang van zaken van de partij. Daaronder vielen de PR, opvolging, campagne etc. Zo kon de raad zich weer helemaal met het raadswerk bezig houden. Om de nieuwe structuur te benadrukken werd een naamswijziging doorgevoerd. Namelijk ORAS.

Ook wegens het opkomen van een politieke partij waarmee SCG niet geïdentificeerd wilde worden, werd de naam SCG veranderd in Organisatie RAtionele Studenten (ORAS). Rationeel en pragmatisch waren altijd al termen die binnen de partij gevoerd werden en nu kwam dat ook terug in de naam.

Omdat de overheid de universiteiten in Nederland niet slagvaardig genoeg vindt, treedt in 1997 de Wet MUB (Wet modernisering universitaire bestuursorganisatie) in werking. De bestuursstructuur wordt op deze manier heel anders. Het CvB wordt namelijk het bestuurlijke orgaan, terwijl de Universiteitsraad opgesplitst wordt in een Ondernemingsraad en een Studentenraad die moeten gaan functioneren als medezeggenschapsorganen. De medebestuursfunctie van de oude Universiteitsraad verdwijnt hiermee volledig. Door deze verandering wordt ook ORAS gedwongen anders te werk te gaan, omdat over veel punten slechts advies gegeven kan worden.

Bij de verkiezingen van 2008 en 2009 wist ORAS 8 van de 10 zetels te bemachtingen. Ondertussen ging het met AAG steeds slechter. De verkiezingen van 2008 deed de partij niet mee, om een jaar de tijd te hebben orde op zaken te stellen. In plaats van AAG deed het Principe mee, die 2 zetels haalde. In mei 2009 deed AAG opnieuw mee aan de verkiezingen, maar wist wederom slechts 2 zetels te halen. In maart 2010 maakte de partij bekend niet mee te doen aan de verkiezingen in mei, en zichzelf op te heffen. In het collegejaar 2010/2011 was ORAS de enige partij die mee deed. Er is toen vaak naar buiten gecommuniceerd dat er de mogelijkheid is om een nieuwe partij te beginnen. Middels posters en een visie folder heeft ORAS zich scherper geprofileerd in de hoop dat er een nieuwe partij op zou staan. Begin 2011 is er toen een nieuwe partij opgericht die mee zou gaan doen met de verkiezingen.

Van 2011 tot 2022 bestond de studentenraad weer uit twee partijen, ORAS en Lijst Beta. In 2011-2012 had ORAS 7 zetels, in 2012-2013 6. Tijdens de campagne in 2013 heeft ORAS de 7e zetel weer teruggewonnen. Dit is tot aan de campagne van 2021 vastgehouden, waarbij wederom 7 zetels voor ORAS werden behaald. Tijdens de campagne kleurde het Mekelpark wederom groen-geel en appels werden rijkelijk uitgedeeld. In het jaar 2023 haalde ORAS 5 zetels, mede door de introductie van een andere partij verschoof de zetelverdeling naar 5-4-1.




References[edit]

  1. ^ "Ontruiming van het Maagdenhuis (1969) | Nationaal Archief". www.nationaalarchief.nl (in Dutch). Retrieved 2024-03-30.
  2. ^ "Wet universitaire bestuurshervorming - de betekenis volgens Oosthoek Encyclopedie". www.ensie.nl. Retrieved 2024-03-30.